A városban élő emberek ritkán figyelhetik meg az esti égbolt valódi szépségét. Habár egy fényszennyezett városban is láthatunk este fénylő pontokat az égen, érdemes távolabb menni a nagy lakosságú városokból olyan vidékekre, ahol a fényszennyezettség nem befolyásolja a csillaglest. Amennyiben kiiktatjuk a képletből a mesterséges fényforrásokat, lenyűgöző látvány fog a szemünk elé tárulni.
Megfelelő körülmények mellett a szabad szemmel látható égitestek száma igen nagy, azonban akik komolyabb céllal fürkészik az eget, azok különböző távcsöveket és teleszkópokat használnak.

Amiket az égbolt a szemünk, teleszkópunk elé tár: a Hold, csillagok, bolygók, műholdak, galaxisok, csillagködök ...

A csillagos égbolt és a Tejút látványa fényszennyezettség nélkül

Miért fényes a csillag?

A csillag nem más, mint egy forró gázgömb. Olyan égitest, amely nukleáris energiát termel, így saját fénnyel rendelkezik. Méretük, hőmérsékletük és színük eltérő. A hőmérséklet határozza meg, hogy milyen színűnek látszik a csillag. Léteznek fehér, kék, narancssárga és vörös csillagok is. Az előbbiek a legforróbbak, míg az utóbbiak hűvösebb égitestek. Méret alapján megkülönböztetünk törpéket, óriásokat, szuperóriásokat és hiperóriásokat is.

Hogyan lehet eldönteni, hogy csillagot látunk-e?

Azok a fénypontok, amelyek pislákolnak, vagy szakszóval szcintillálnak, azok nagy valószínűséggel csillagok. Ez a villódzó jelenség a földi légkör áramlásainak köszönhető. Amennyiben a pont gyorsan mozog, repülőgépet vagy műholdat látunk.

Ismertebb csillagok

A legközelebbi és egyben legismertebb csillagot azonban nem az esti égbolton kell keresni. Földtől mért távolsága: ~149.6 millió km, átmérője: ~1.4 millió km. Mi úgy nevezzük: a Nap.
A Nap a naprendszerünk központi csillaga, körülötte kering a Föld és a naprendszerünk többi bolygója (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz)

A hozzánk legközelebbi csillag, a Nap

A legfényesebben ragyogó csillag a Szírius (Kutyacsillag), ami a Nagy Kutya csillagkép része.
Az egyik legnagyobb ismert csillag a VY Canis Majoris nevet kapta. Átmérője ~2 milliárd km.
Az égbolt egyik legfontosabb csillaga a Polaris, ismertebb nevén a Sarkcsillag. Mivel a Föld folyamatosan forog, úgy tűnik, hogy a csillagok is elmozdulnak a helyükről. A Sarkcsillag viszont mindig ugyanazon a ponton látható az Északi-sark felett, így mutatva meg az északi irányt.

A csillagok megfigyelése

Az égitestek beazonosításához használhatunk csillagatlaszt, azonban már léteznek különböző telefonos alkalmazások is, amikkel pillanatok alatt beazonosíthatunk minden fénylő pontot az égbolton.

Könyvajánló, nem csak kicsiknek:
Stuart Atkinson: Az égbolt titkai

Érdekesség:
Star Size Comparison